Tipuri de gesturi și clasificarea lor în comunicarea non-verbală
Comunicarea între două sau mai multe persoane poate fi verbală (utilizarea semnelor lingvistice în mesaj) și non-verbală. Aceasta din urmă, comunicarea non-verbală, este procesul prin care se trimit și se primesc mesaje fără să se folosească cuvinte. Comunicarea se realizează prin intermediul a 3 elemente: indicii, gesturi și semne.

În acest articol vom vorbi despre tipurile de gesturi pe care le folosim în comunicare. Aceste gesturi îți vor însoți sau nu mesajul verbal și vor îmbogăți, adapta sau modula ceea ce dorești să transmiți în timpul sesiunii de videochat, de îndată ce te alături echipei CamStars Studio.

camstars angajare modele videochat bucuresti

Gesturi în comunicarea non-verbală:

Când vine vorba de relaționarea lor cu oamenii, folosim comunicarea verbală și non-verbală și folosim o mulțime de gesturi pentru a da valoare la ceea ce spunem oral. De asemenea, folosim gesturi pentru a modula interacțiunile, reglând participarea noastră și a celorlalți parteneri.

Diferite tipuri de gesturi vor avea o funcție sau alta, așa cum vom vedea mai târziu.

Un gest este o mișcare corporală a articulațiilor. Există diferite tipuri de gesturi, deși sunt realizate în principal cu mâinile, brațele și capul. Un gest nu este același lucru cu o gesticulare. Gesticularea implică o mișcare artificială și inexpresivă, în timp ce gestul este de obicei expresiv și va contribui la mesajul verbal (sau îl va modula).

Gesturile sunt incluse în expresiile motorii, iar acestea, la rândul lor, fac parte din comportamentul non-verbal al unei persoane.

Pe lângă gesturi, expresiile motorii sunt formate din expresii faciale și comportamente posturale.

Tipuri de gesturi si exemple de gesturi in comunicare:

1. Gesturi emblematice sau embleme

Emblemele sunt semnale emise în mod intenționat, cu un sens specific și foarte clar. În acest caz, gestul reprezintă un cuvânt sau un set de cuvinte cunoscute. Prin urmare, ar fi gesturi care pot fi traduse direct în cuvinte, de exemplu: a spune „nu” cu capul.

2. Gesturi ilustrative

Sunt produse în timpul comunicării verbale și se folosesc pentru a ilustra ceea ce se spune oral. Este vorba despre gesturi conștiente, care variază foarte mult în funcție de cultură. Ele se alătură limbajului, dar diferă de cele anterioare prin faptul că nu au un sens care poate fi tradus direct, deoarece cuvântul căruia i se atașează nu le dă un sens.
Adică, gestul „servește” cuvântului, nu îl explică. Îl accentuează, subliniază sau îi impune un ritm pe care singur cuvântul nu l-ar avea.
Un exemplu de gest ilustrativ este orice mișcare a corpului care joacă un rol auxiliar în comunicarea non-verbală, de exemplu, mișcându-ți mâinile de sus în jos pentru a indica „mult” sau „departe”.

3. Gesturi care exprimă stări emoționale

Acestea sunt gesturi care exprimă stări emoționale și îndeplinesc o funcție similară gesturilor ilustrative, dar nu ar trebui confundate. Se aseamănă fiindcă, ca și ele, însoțesc cuvântul și îi conferă un dinamism mai mare. Cu toate acestea, ele diferă prin faptul că reflectă starea emoțională a expeditorului, în timp ce gestul ilustrativ este neutru din punct de vedere emoțional.
Astfel, gestul ilustrativ constă într-o formă de exprimare mai culturală, în timp ce gestul care exprimă emoții reiese din starea emoțională a momentului.
Prin intermediul acestor gesturi poți exprima tensiunea momentului, triumful și bucuria, fericirea etc.

4. Gesturi care reglează interacțiunea

Acestea sunt mișcări pe care atât expeditorul, cât și receptorul le produc într-o interacțiune. Ele au ca obiectiv reglarea intervențiilor în interacțiune. Acestea sunt semne ce se pot face în conversație. De asemenea, au un rol esențial la începutul sau sfârșitul acesteia.

Pot fi folosite pentru a accelera sau a opri interlocutorul (de exemplu, făcând cercuri cu degetul arătător și încheietura mâinii pentru a-l accelera, fie cu palma mâinii deschise atingând aerul pentru a-l opri). De asemenea, ele pot indica interlocutorului că poate continua să vorbească sau să-l facă să înțeleagă că i se dă cuvântul.

Gesturile de reglementare joacă un rol esențial în raport cu ascultarea activă a interlocutorului. O astfel de ascultare implică capacitatea de a asculta nu numai ceea ce persoana exprimă direct, ci și sentimentele, ideile sau gândurile care stau la baza celor spuse.

Cele mai frecvente gesturi de reglementare sunt indicațiile cu capului (cum ar fi consimțământul) și privirea. Arcul rapid al capului implică mesajul de a se grăbi și de a termina de vorbit, în timp ce îi poți cere interlocutorului să continue fiindcă ție ca ascultător îți place ce spune.

Ținând cont de aceste tipuri de gesturi, suntem siguri că vei putea comunica excelent în timpul sesiunii de videochat. Din acest motiv, nu trebuie să eziți să devii model de videochat fiindcă consideri că nu ai experiență.

În lumea CamStars Studio Videochat nu ai nevoie de experiență.Vei învăța tot ceea ce trebuie participând la traininguri. Vino în echipa noastră, angajăm modele de videochat la studioul din București! Permite-ne să facem și noi un gest pentru tine, să îți deschidem calea spre o viață îndestulată.